Ieri am oferit primul meu guest-post, iar invitatia a venit de la Daniel Botea, participant la Spring SuperBlog 2013 si finalist SuperBlog 2012.
Am dat curs invitatiei sa scriu acest post despre ce inseamna pentru mine curajul de a comunica, a concura si competitia de blogging creativ SuperBlog, iar abordarea a fost foarte personala.
De ce SuperBlog?
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceasta competitie de blogging, sponsorii propun teme, iar bloggerii participanti redacteaza articole creative, fiind ulterior notati.
Nu este facil sa identifici companii interesate sa comunice prin blogosfera si sa obtii finantare pentru o competitie de blogging creativ precum SuperBlog, dar efortul merita. In cei 6 ani de vanzari de publicitate online pentru SwissPlan.biz, in special pentru organizarea acestei competitii, am avut sansa sa cunosc multi oameni de marketing extraordinari, care isi cunosc bine domeniul si afacerea in care activeaza, iar prin implicarea lor competitia s-a dezvoltat intr-o adevarata comunitate.
Rata de succes este de aproximativ 1/10, deci la fiecare 10 propuneri lansate, obtin un accept. Eu cred ca este un procentaj bun, dar implica si o selectie foarte riguroasa a sponsorilor, fiindca implicarea echipei de marketing a sponsorului in jurizarea competitiei trebuie sa fie exemplara, pentru a obtine rezultatele scontate, in special privind PR-ul online.
Prin organizarea competitiei SuperBlog am urmarit sa dezvoltam un sistem prin care sponsorii sa interactioneze intr-un mediu pozitiv cu bloggerii, iar bloggerii cei mai dedicati sa aiba ocazia sa se promoveze prin propriile articole. Mai mult, la fiecare final de competitie am oferit sansa sponsorilor si bloggerilor sa se cunoasca personal la gala de premiere. Sa iti cunosti potentialul, sa-l promovezi si sa ceri pretul corect pentru serviciile tale nu este mereu cel mai simplu lucru, iar bloggerii probabil cunosc cel mai bine acest aspect.
Intr-un mediu in care mass-media obtine greu finantare si vizibilitate pentru proiectele sale, iar publishing-ul se monetizeaza tot mai dificil, blogging-ul de calitate castiga teren, iar pe viitor va castiga si sume tot mai insemnate, cu siguranta. Criteriile de volum (afisari si unici) nu reprezinta mereu o garantie a calitatii respectivului vehicul media (ex. tabloidele sau publicatiile care promoveaza stirile "de senzatie"), motiv pentru care o selectie atenta in blogosfera este justificata pentru clientii de publicitate.