Thursday, November 28, 2013

Diversitatea de gen in leadership-ul romanesc

Ieri am participat la un eveniment foarte interesant, organizat de HART Consulting, avand ca tema diversitatea de gen in leadership-ul romanesc. Am avut ocazia sa o ascult si sa o cunosc pe dna Raluca Kisescu, manager in cadrul AVON, dar si sa o revad pe senzationala dna Sandra Pralong, care au incantat audienta cu informatii foarte pertinente pe acest subiect.


Din graficul Eurostat de mai sus, care surprinde piata muncii din Europa, in anul 2011, se observa ca sunt mai multi barbati angajati in majoritatea tarilor incluse in studiu. Chiar daca, in prezent, femeile reusesc uneori destul de dificil sa acceseze piata muncii si cu eforturi semnificative sa obtina functii de conducere si salarii la acelasi nivel cu al barbatilor, exista si exemple de companii care inteleg diferentele si avantajele implicarii femeilor in activitatea lor si le fructifica pentru rezultate mai bune.

Un exemplu in acest sens este compania elvetiana MSC, una din cele mai importante companii la nivel mondial in transportul naval de marfuri si persoane. De exemplu, in sediul lor administrativ din Basel, Elvetia, compania are 85 de angajati, din care 84 sunt femei.

 De ce a ales managerul elvetian René Mägli sa angajeze exclusiv femei?  Iata cateva dintre motivele sale:
- femeile gestioneaza eficient si responsabil bugetele;
- femeile sunt mai buni comunicatori, vorbind mai multe limbi straine;
- lucrul in echipa este mai productiv intr-un grup de femei, acestea reusind sa-si prioritizeze mai eficient munca si sa se trateze reciproc de pe pozitii egale;
- barbatii tind sa fie mai "tupeisti" si incearca sa domine profesional femeile din organizatii;
- barbatii au nevoie sa fie laudati mai des pentru rezultatele obtinute si sunt de multe ori procupati de bani, pozitie si avansul in cariera etc.

Singura provocare in lucrul cu femeile, conform managerului René Mägli, este sa introduci o noua regula unui grup de femei, fiindca au nevoie de mai multe detalii pentru a o accepta, ceea ce insa poate sa reprezinte si un avantaj, fiindca astfel se pot identifica solutii mai bune decat cele propuse initial.

René Mägli, manager MSC 
Mediterranean Shipping Company S.A. 
Foto: Alexander Preobrajensk 

Un material foarte interesant pe aceasta tema este si cel de mai jos, in care si femeile din echipa lui René Mägli explica aceasta situatie. Vizionare placuta!


Pentru mai multe detalii pe acest subiect, recomand si articolele acestea, in limba germana, din publicatiile online tageswoche.ch si zeit.de.

Acest exemplu reprezinta, totusi, un paradox, mai ales considerand faptul ca in Elvetia femeile au primit drepturi depline federale la vot abia pe 7 februarie 1971 si asta doar fiindca asa au decisbarbatii, Elvetia fiind ultima tara din Europa care a recurs la aceasta schimbare. Altfel spus, elvetienii au invatat lectia si s-au adaptat rapid.

PS1. Da, suna nostim: "Swiss shipping company", cand ei nu au iesire la mare, insa in business nu fac regula miturile sau barierele inchipuite, ci eficienta.
PS2. Le multumesc organizatorilor ca nu mi-au dat microfonul sa le vorbesc despre acest exemplu si compania MSC, fiindca riscam astfel ca aproape toti cei 7 barbati prezenti la eveniment sa obtinem dreptul la intrebare/opinie, ceea ce era total nedrept fata de cele peste 70 de femei prezente la eveniment, care nu au avut toate prilejul de a adresa intrebari.
PS3. Ieri a fost ziua mea de nastere si probabil cineva acolo sus ma iubeste, fiindca mi-a acordat sansa sa o petrec intr-o astfel de companie selecta si chiar am primit un cadou de la AVON - the company for women!

Am fost onorat sa fac o poza 
cu Iuliana Manza si Silvia Iordache.

No comments: