Tuesday, December 20, 2016

Cum ne-am imbranzit si vinificat la Gala SuperBlog 2016 (Guest post)

Bai, vericule, fu Gala SuperBlog 2016 – eveniment asteptat o toamna intreaga de toata suflarea super-blogosferica. Doar nu degeaba si-au pus la treaba creativitatea si perseverenta in 24 de probe care mai de care mai aprige! Pe 10 decembrie fix ne intalniram la Hotel Arc de Triomphe, in Bucuresti, sa sarbatorim triumful celei de-a 13-a editii a competitiei. Si se vede treaba ca triumful asta tare delicios a fost, vedeti voi indata de ce.

Cum fu? Pai fu... cu noduri in gat de emotii, ca de obicei, cu felicitari si aplauze, premii si prietenii – mai noi sau mai vechi. Veteranii mai dezghetati, cei la prima participare – mai timizi. Cum-necum, am reusit toti sa scoatem trei vorbe la microfon ori chiar un discurs demn de Oscar, dupa caz. Noroc cu blogoltenii, ca adusera cu ei si dezinvoltura! Pai da, ca, dupa Gala de premiere, avuseram degustare. Cum ce degustare?! Degustare de branzeturi si vinuri care mai de care. De fapt, de branzeturi cum se cuVin, organizata de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro
Carevasazica, venira cu sase specialitati branzoase de la Delaco si sase sortimente de vin si atunci sa vezi ce cupluri gustoase au iesit! Adica s-au cuplat branzeturile cu vinurile, spre extazul papilelor gustative.

Ca sa spun drept, la fata locului, am avut grija doar sa infulec, sa beau si sa ascult ce ne povesteau stimabiliii Razvan Stoenescu si respectiv Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro, carora le foarte multumim. Dar cum – iertat sa-mi fie! - eram la prima degustare si nu aveam nici antrenamentul la purtator, dupa trei guri din licoarea bahica nu mai stiam... nimic (hac!). Doar ca era buuuuuuun mai ceva ca la mama acasa. Cum orgasmul culinar merita insa repetat, am avut grija sa intreb colegii de degustare ce minunatii savurasem, ca acus vine Revelionul si, printre traditionalele piftii si placinte, parca as vrea sa impresionez musafirii si cu ceva mai rafinat. Si iacata ce am aflat:

1.    La prima runda, ne-a fost servita o bunatate alba si cremoasa, pe numele ei Brie, considerata regina brânzeturilor franțuzești – tocmai buna asa asezata cat era de lunga pe crackers si stropita (in bolta palatina, nu in farfurie) cu un vin Rosé Vila Dobrusa din 2015, de la Avincis. O introducere pe cat de eleganta, pe atat de gustoasa in subiect.
2.  La a doua runda, veni cu aplomb Kase Fondue super-fierbinte, la propriu si la figurat. Si daca nu intinseram cu painica de-am uitat si de numarul caloriilor! (Sssst, nu spunem la nimeni!) Ne-a tinut companie un vin regal: Prince Mircea Merlot 2013, de la Vinarte. Un comesean degustator ne zicea ca de-alde Mircea ii este cunostinta veche si tare buna, iar noi ne convinseram de indata.
3.  Veni si randul Sofiei sa-si faca aparitia la masa, insotita de niscaiva piper mozaic si un Cabernet Sauvignon / Merlot 2013 de la Corcova. Cum care Sofia? Cascavalul celebru, bre! Ala de ne merge la suflet si in sen(d)vis, si in bucate, si la pizza, si in toate cele, de-ti vine sa-l mananci si gol. Aici tre' sa recunosc ca deja mi se incetosa privirea de la aburii alcoolici (v-am zis ca n-am antrenament), dar nebunia de gusturi nici ca-mi dadea ghes sa capitulez. Cu degustarea inainte!
4.  Iacata ca ajunseram la al mai bun zaibar din cate se fac pe la noi, dupa cum am invatat: il cheama Negru de Dragasani, e produs de Avincis, iar noi degustaram unul din 2013. I-a facut pereche un parmezan de mare clasa - Grana Padano, stropit cu otet balsamic. Prilej pentru un nou orgasm al papilelor si reconsiderarea brusca a topului de preferinte. Care a stat prin preajma-mi o fi auzit numai simfonie de Αh!” si “Oh!”. Ca asa e la degustare :D
5.    Ei, cand aparu al cincilea cuplu, nu stiu ce facui, ca atunci cand ma intorsei la masa, deja gasii farfuriile goale, semn ca ai mei comeseni dadusera gata de indata bunatatea – o crema de Danish Blue cu mascarpone si paine prăjită. Asa ca stiu ce fac de Revelion, ca nu pot sa raman cu pofta neostoita! Am degustat insa vinul Vinarte Soare - Cabernet Sauvignon din 2012.
6.   Mi-am luat revansa insa la ultima runda, unde m-am intalnit cu alta preferata a mea, numita Roquefort – cam albastrica si mucegaita de felul ei, dar nobila la gust, ca pentru cei cu sange albastru, dar accesibila acum si muritorilor de rand. Laolalta VINe si Corcova Dessert.


Pe langa gustul de nu-ma-uita (sau, mai degraba, nu-te-uita-in-timp-ce-ma-indop), in ciuda sunetelor de satisfactie si degetele linse pe furis, sa stiti ca degustarea a avut scop educativ. Parol! De exemplu, am aflat ca paharul de vin trebuie musai tinut de picior (niciodata de cupa). Si ca branza se produce si se consuma de mai bine de 4000 de ani. Stiati?

Ca sa sintetizez experienta si acum, la mai bine de o saptamana dupa degustare, as zice asa: cuplul meu preferat de branzosenii si vinuri a fost Fondue – Prince Mircea, poate si fiindca m-am indragostit de bunatatea topita inca de la prima intalnire, in Elvetia, dar are si Mircea meritul lui, ca prea bine se imperecheara buchetele si aromele! In trei cuvinte, a fost cam asa: vinul – robust, branza fondue - rasfat, iar asocierea lor – revelatie!

In final, va las o pilda invatata tot de la degustare, care ne-a fost o lectie despre gusturi, o savuroasa portie de educatie, tare binevenita, ca nu mereu ai prilej sa afli astfel de informatii, aplicate si practic. Iata, dara: “Educatia este ca erectia: daca o ai, se vede”. :)

Claudia Patrascu
Foto: Daniel Botea

O gala cu final neasteptat

Anul acesta Gala SuperBlog 2016 a avut loc la HOTEL ARC DE TRIOMPHE, iar motivele de sarbatorit au fost multiple:

  1. S-a terminat a 13a editie a SuperBlog si au fost 60 de finalisti;
  2. Chiar daca am avut ca partener media opisicaneagra.ro, toate au mers ca pe roate;
  3. Agentia SwissPlan.biz a implinit 10 ani de activitate si mi-am permis si eu cu aceasta ocazie sa le transmit prin viu glas super-bloggerilor ca portofoliul lor de companii pentru care au scris in super-blog.eu este unul insemnat, iar tot ce au de facut acum este sa treaca rezultatele obtinute in pagina DESPRE. Apropo, cauta pe internet mai multe info privind cum poti realiza o super pagina "despre" tine. Un autor renumit este Bryan Eisenberg - bryaneisenberg.com
Oricum, daca va intereseaza sa aflati de ce nu insist eu sa vorbesc in fata mai multor oameni, iata inregistrarea galei, iar in primele minute spun si eu repede ce aveam de zis :)



Trebuie sa recunosc ca nu ratez nicio ocazie sa-mi cumpar fondue-ul de la Delaco, dar nu neaparat pentru acele simpatice vase de ceramica care iti pot ramane dupa ce mananci fondue-ul, ci fiindca gustul acela incredibil de bun imi aduce aminte de Elvetia si de numeroasele restaurante sofisticate unde se servea in special fondue (jn general produs din cascaval Gruyère or Emmental, din zona Freiburg), dar si de magazinele COOP sau MIGROS, unde fondue-ului ii sunt alocate rafturi intregi.

George, colegul meu de masa, chiar imi povestea ca si in Franta este la mare cinste un alt tip de branza "incalzita", respectiv raclette, dar cred ca pe aceasta tema pot scrie un intreg articol dedicat. Oricum, as prefera ca mai intai sa incerc, iar ulterior sa imi dau cu parerea :)


Provocarea reala a fost sa nu mananc eu tot continutul vasului de ceramica cu fondue-ul de la Delaco, in poza de mai sus dovada, fiindca si colegii de masa doreau sa-l incerce :)

In concluzie, daca vrei sa te bucuri de un super-fondue, iti recomand sa incerci Kase Fondue de la Delaco, fiindca este sofisticata, impreuna cu un vin sec cu personalitate, iar seara este o reusita garantata. Chiar si pentru cei cu gusturile cele mai rafinate este o super-combinatie :)






Saturday, October 29, 2016

Despre evenimentul retailArena 2016

Zilele trecute, am participat, la invitatia wall-street.ro, la evenimentul "retailArena 2016: Go (g)Local", organizat pe 26-27 octombrie, la hotel Sheraton Bucuresti.

Obiectivul evenimentului a fost sa aduca in prim plan cele mai noi tendinte din retailul omnichannel, cu accent pe strategii de marketing inovatoare aplicate pe plan local si multiplicate cu succes la nivel international.

Au fost cateva prezentari care mi-au placut in mod special, iar aici listez speakerii, top 5, care cred ca au prezentat informatii utile pentru audienta si si-au alocat timp sa informeze, nu neaparat sa-si promoveze business-urile:
  1. Cosmin Dan, Euromonitor International
  2. Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe
  3. Mara Cristina, Brand Manager miniPRIX
  4. Nadir Balasel, Director Adjunct FAN Courier
  5. Eliodor Apostolescu, Co-fondator PHOENIXY
Le multumesc pentru ca mi-au respectat timpul si au venit in fata audientei cu "temele facute"!

Una dintre prezentarile care a iesit in evidenta cu un material video foarte original si care prezenta intr-un mod creativ cerintele viitorului cumparator online a fost a dlui Manfred Litschka, Director regional de vanzari TCC. Iata aici clipul:



Am avut ocazia sa le revad pe doamnele Ioana Borza, Marketing Manager Farmec si Raluca Radu, Country Manager Answear.ro, iar concluziile lor au subliniat importanta unei strategii foarte clare pentru abordarea unei piete noi. Doamna Ioana Borza chiar a afirmat ca exista riscul real ca in aproximativ 5 ani sa se reduca semnificativ comertul traditional, fiindca oamenii prefera sa cumpere si sa-si petreaca putinul timp liber in mall-uri, unde si sunt atrasi cu diverse evenimente, facilitati de entertainment si locuri de parcare, in orase din ce in ce mai aglomerate.

O replica interesanta a fost: "In Vest se face marketing, iar in Est se fac banii". Din cate am inteles, Farmec chiar si-a stabilit drept piata-tinta de dezvoltare Orientul Mijlociu, iar descrierea oferita privind obiceiurile de consum din diverse tari ne-au convins ca si-au facut temeinic studiile pentru a alege zona respectiva.

Intrebarea mea pentru speakeri a fost:

"Mediul online schimba modul in care comunicam si modul in care facem afaceri, indiferent de domeniu. Cum prioritizati principalii factori care influenteaza rezistenta la schimbare, catre o comunicare digitala mai larga, in retail-ul autohton? 
Exemple: 
- imprevizibilitatea legislatiei fiscale, 
- digitalizarea precara a institutiilor statului 
- lipsa know how-ului 
- lipsa managementului proactiv 
- interconectarea dificila din cauza tendintelor anti-transparenta 
- finantarea slaba a proiectelor IT in retail 
- reticenta clientior finali (lipsa de informare, incredere etc.)"

Voi ce alti factori ati adauga la aceasta lista si cum i-ati prioritiza?

PS. Organizatorii m-au surprins placut cu cateva premii, fiindca m-am implicat in sesiunea de intrebari si raspunsuri. Multumesc!






Tuesday, October 11, 2016

Ai vrea sa castigi din scris pe blog, dar nu ai o idee cum sa incepi?


Multi oameni viseaza sa renunte la munca cu program 9-17 si sa calatoreasca, castigand bani din scris si colaborarea cu diverse agentii de turism, hoteluri, companii aeriene si de transport etc.

Intrebarea legitima este daca le-ar placea sa faca efectiv acest lucru, adica sa scrie pentru a castiga bani si daca au cu adevarat abilitatile necesare in acest sens.

Competitia SuperBlog a inceput si iti poate oferi sansa sa redactezi articole pentru diversi sponsori, sa castigi premii, sa primesti feedback. Asa-i ca suna bine? Iata la acest link un ghid cu informatii utile despre aceasta competitie de creativitate in blogosfera autohtona si poate astfel decizi sa te lansezi in afacerea cu "scrisul pe propriul blog". Mult succes!


Friday, September 9, 2016

Cine crezi ca este cel mai in masura sa iti gestioneze corect banii de pensie?

Zilele trecute m-a sunat un prieten sa ma intrebe daca ma poate recomanda unui specialist in asigurari private dintr-o mare companie care activeaza in Romania. I-am spus ca nu are rost, fiindca nu cred ca este cineva cu adevarat interesat sa aiba grija corect de banii mei.

Ca este o banca sau un fond de asigurari, toti au ca prioritate sa-si plateasca ei salariile, dividendele, sa atinga pragurile de profitabilitate trimestriale sau anuale, iar daca dupa multi ani imi mai ramane si mie ceva sa-mi achite lunar ca pensie... probabil sunt norocos, iar suma primita are sa fie oricum prea mica daca consideram inflatia, piata etc. Apropo, ai vreo idee cat iti ofera o banca la un depozit in euro? Aproximativ 0,3%, din care se scad impozitele, dar si taxele la extragere, care uneori sunt chiar si peste 0,2%. Mult, putin? Decideti voi.

Da, am o solutie personala in acest sens: prefer sa investesc in mine; dar si sa cumpar proprietati imobiliare cu preturi mici, dar cu potential de inchiriere. Caut orasele universitare, dar si destinatiile turistice, fiindca astfel sansele sunt mari sa fie inchiriate pe termen lung sau scurt (hotelier).

De exemplu, daca iau un credit de 30.000 euro, pentru care platesc aproximativ 500 euro/luna, in +5 ani as putea sa restitui respectiva investitie. La 30.000 de euro gasesti destul de multe garsoniere relativ centrale in orasele mari din Romania sau poate chiar si o casa de vacanta intr-o zona foarte turistica, la munte sau la mare. La a doua sau a treia investitie lucrurile chiar se simplifica, fiindca deja te bucuri de veniturile proprietatilor actuale.

Norocul meu a fost ca am lucrat la varsta de 18 ani in Istanbul, mai putin de un an de zile, iar acolo majoritatea considera ca pensie achizitia unui apartament sau un teren intr-o zona care se dezvolta pentru inchiriere sau vanzare. Simplu si eficient, iar respectivele proprietati le poti lasa si mostenire, iar valoarea de inchiriere tine pasul cu piata, costurile de viata, inflatia etc.

Ca sa raspundem la intrebarea initiala: TU ESTI CEL MAI IN MASURA sa-ti administrezi banii de pensie, dar presupune putin efort, analiza pietei, atentie si disciplina (sa returnezi imprumuturile sau sa economisesti pentru a efectua investitii, pe care sa le administrezi corect).

Tu ce tinta ti-ai stabilit?



Vrei sa mergi in Poiana Brasov, la hotel, intr-un Tiguan nou, cu prietenii?

Lansarea filmului  “Coliziunea” le oferă cinefililor senzații tari nu doar în sala de cinema, ci și după vizionare. Spectatorii care vor urmări filmul “Coliziunea” în perioada 31 august – 16 septembrie a.c., la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City, București, vor avea șansa de a câștiga un test-drive de week-end la bordul noului Volkswagen Tiguan, oferit de MIDOCAR, precum și cazare în două camere duble, pentru două nopți, la Ana Hotels Sport din Poiana Brașov, în perioada 30 septembrie – 31 octombrie a.c.. Regulamentul campaniei este disponibil pe pagina Regulament concurs.


Simplu, nu? Vizionare placuta si drum bun, daca vei castigi calatoria cu masina si cele doua nopti cu prietenii in Poiana Brasov!

Monday, September 5, 2016

Au inceput inscrierile in SuperBlog 2016

Oficial, au inceput inscrierile la SuperBlog 2016, iar la acet link gasiti lista cu cei mai prompti bloggeri participanți aliniati deja la start. Aceasta este cea de-a 13-a ediție SuperBlog  si aduce deopotrivă sponsori noi, dar și branduri deja cunoscute. La 1 octombrie se va lansa prima probă din SuperBlog 2016, Iata si lista completa cu sponsorii, partenerii media si bloggerii parteneri.
Le multumim tuturor pentru implicare, fiindca un astfel de maraton blogosferic se sustine cu multa munca si in ceea ce priveste organizarea.


Pentru detalii recomandăm să citiți: 
regulamentul competiției și 
- pagina Q&A, iar dacă răspunsurile căutate nu se află acolo, vă rugăm sa ne scrieți aici, în comentarii, sau să ne contactați prin email ori pe Facebook – aici sau aici. Vă stăm cu drag la dispoziție.
Așadar, sunteți gata să intrați în arena creativității? Anunțați-vă participarea la competiție într-un scurt articol pe blog, completați formularul de înscriere și antrenați-vă condeiul și perseverența! Vă așteaptă o toamnă… intensă 🙂
Vă dorim mult succes și abia așteptăm să citim articolele și să vă (re)cunoaștem și offline, la Gala SuperBlog 2016 din decembrie. Până atunci, să ne citim cu bine!

Apropo, SuperBlog împlinește 8 ani de la lansare, iar in cifre, SuperBlog înseamnă:
  • 12 ediții
  • aproape 2000 de participanți
  • peste 25.000 de articole
  • 315 probe
  • circa 80 de sponsori
  • premii în valoare totală de aproximativ 100.000 euro

Tuesday, August 23, 2016

Castiga mai multi bani rezolvand probleme mai dificile




Sunday, August 7, 2016

Cazare, masa si plaje in Thassos

De insula Thassos eu am aflat de la un prieten care merge acolo cu familia de vreo 10 ani la rand. Prima data am crezut ca poate exagereaza, dar cand am ajuns acolo am inteles ca sunt multe lucruri de vazut si 10 vacante acolo nu sunt suficiente sa vezi tot. Mie imi place ca sunt multi turisti romani pe insula, mai ales ca acolo avem o reputatie buna. Cred ca unul din doi turisti este roman, sa iti faci o idee privind ponderea acestora.

Am inchiriat camere in multe zone de pe insula, dar imi place in special sudul insulei, in special in Potos, fiindca acolo m-am cazat pentru prima data, Mai exact la Christin Apartments, un complex de cazute cochete situat chiar in centrul statiunii. Proprietarul, dn-ul Manos este o persoana foarte amabila si calma, iar daca ii vorbesti pe limba sa, sigur iti va face si un mic discount. Are toate facilitatile, chiar si gratar, dar pe care il folosesti impreuna cu vecinii de curte, deci implica putina sincronizare. Fiind o locatie aproape de plaja, acolo vin multe familii cu copii, dar daca nu stai mult in camera si pereferi sa calatoresti mult pe insula, probabil nici nu o sa observi animatia din curte.

O alta zona unde m-am cazat a fost Skala Rachoniou, langa plaja Pachis, la Pensiunea Doukas. Avantajul major este ca poti ajunge la plaja pe jos, iar plaja Pachis este superba. Cred ca Pachis este plaja mea favorita.


Ca tot prezentam plaje, iata plajele mele preferate de pe insula:
1. Pachis Beach
2. Rosogkremos Beach
3. Paradise Beach
4. Marble Beach (Saliara)
5. Marley Beach
6. Tripiti Beach
7. Alexandra Beach
8. Aliki Beach

Iata si principalele mele recomandari in ceea ce priveste masa:
1. Pentru o masa cu fructe de mare si peste eu prefer:
- Taverna Poseidon (in Potos)
- Doukas (in portul vechi din Thassos)
- Am inteles ca si la Taverna Irene, tot in Potos, se serveste mancare buna, dar in general gasesti greu o masa libera.

2. Pentru cei pasionati de carnea de miel, dar si de tavernele traditionale grecesti, recomand:
- Taverna Iatrou (are o terasa superba cu vedere catre munte)
- Taverna Stelios (cred ca designul sau este cel mai apropiat de tavernele traditionale grecesti)
Sunt clar cele mai bune locatii din satul Theologos pentru a manca o masa traditionala greceasca de nota 10.

Anul acesta am descoperit cu placere snorketing-ul, iar plaja mea preferata pentru aceasta activitate este Alexandra Beach (Potos), in lateral, in zona cu parcul de rulote, unde sunt multe stanci, iar apa este limpede.


Imi mai place sa ma joc si cu zmeul, dar pentru kitesurfing in Thassos este cam rar suficient de puternic vantul, care sa bata constant spre insula, mai ales in sezon. Cand totusi este vant, plaja cea mai potrivita este San Antonio, de unde te poti lansa relativ facil. Acolo m-am dat anul trecut si cu windsurf-ul, iar fiindca plaja este foarte lata, probabil sunt sanse reduse sa deranjezi turistii care se balacesc in zona. Toamna este insa un vant destul de puternic, deci daca ai echipamentul potrivit te poti distra de minune.





Cazare, masa si plaje in Thassos

De insula Thassos eu am aflat de la un prieten care merge acolo cu familia de vreo 10 ani la rand. Prima data am crezut ca poate exagereaza, dar, cand am ajuns acolo, am inteles ca sunt multe lucruri de vazut si 10 vacante acolo nu sunt suficiente sa vezi tot. Mie imi place ca sunt multi turisti romani pe insula, mai ales ca acolo avem o reputatie buna. Cred ca unul din doi turisti este roman, ca sa iti faci o idee privind ponderea acestora.

Am inchiriat camere in multe zone de pe insula, dar imi place in special sudul insulei, mai ales in Potos, unde m-am cazat prima data - mai exact, la Christin Apartments, un complex de casute cochete situat chiar in centrul statiunii. Proprietarul, domnul Manos, este foarte amabil si calm, iar daca ii vorbesti pe limba sa, sigur iti va face si un mic discount. Are toate facilitatile, chiar si gratar, dar pe care il folosesti impreuna cu vecinii de curte, deci implica putina sincronizare. Fiind o locatie aproape de plaja, acolo vin multe familii cu copii, dar, daca nu stai mult in camera si preferi sa calatoresti mult pe insula, probabil nici nu o sa observi animatia din curte.

O alta zona unde m-am cazat a fost Skala Rachoniou, langa plaja Pachis, la Pensiunea Doukas. Avantajul major este ca poti ajunge la plaja pe jos, iar plaja Pachis este superba. Cred ca Pachis este plaja mea favorita.


Ca tot prezentam plaje, iata plajele mele preferate de pe insula:
1. Pachis Beach
2. Rosogkremos Beach
3. Paradise Beach
4. Marble Beach (Saliara)
5. Marley Beach
6. Tripiti Beach
7. Alexandra Beach
8. Aliki Beach

Iata si principalele mele recomandari in ceea ce priveste masa:
1. Pentru o masa cu fructe de mare si peste eu prefer:
- Taverna Poseidon (in Potos)
- Doukas (in portul vechi din Thassos)
- Am inteles ca si la Taverna Irene, tot in Potos, se serveste mancare buna, dar in general gasesti greu o masa libera.

2. Pentru cei pasionati de carnea de miel, dar si de tavernele traditionale grecesti, recomand:
- Taverna Iatrou (are o terasa superba cu vedere catre munte)
- Taverna Stelios (cred ca designul sau este cel mai apropiat de tavernele traditionale grecesti)
Sunt clar cele mai bune locatii din satul Theologos pentru a manca o masa traditionala greceasca de nota 10.

Anul acesta am descoperit cu placere snorkeling-ul, iar plaja mea preferata pentru aceasta activitate este Alexandra Beach (Potos), in lateral, in zona cu parcul de rulote, unde sunt multe stanci, iar apa este limpede.


Imi mai place sa ma joc si cu zmeul, dar pentru kitesurfing in Thassos este cam rar suficient de puternic vantul care sa bata constant spre insula, mai ales in sezon. Cand, totusi, este vant, plaja cea mai potrivita este San Antonio, de unde te poti lansa relativ facil. Acolo m-am dat anul trecut si cu windsurf-ul, iar fiindca plaja este foarte lata, probabil sunt sanse reduse sa deranjezi turistii care se balacesc in zona. Toamna este insa un vant destul de puternic; deci, daca ai echipamentul potrivit, te poti distra de minune.