Friday, March 29, 2013

Reciclatul deseurilor

Zilele trecute discutam la o intalnire cu bloggerii despre reciclare si de ce nu facem in Romania acest lucru constant. Motivul este simplu, fiindca nu suntem recompensati in acest sens.

De exemplu, in Germania, daca reciclezi sticla si plasticul primesti un voucher care scade din cheltuielile in magazin, iar in Elvetia pungile de gunoi costa, iar gunoierii le ridica doar pe cele cu emblema primariei zonei respective. Astfel, reciclatul deseurilor devine o economie fiindca nu platesti sa arunci sticla, plastic, conserve, hartie, carton, baterii etc., iar cum toti incercam sa facem cat mai putina risipa in privinta banilor, sistemul functioneaza.

Discutam ieri cu un fost coleg de liceu, stabilit in Italia, ca acolo sistemul este mult mai bine gandit de "baietii destepti", adica te taxeaza anual pentru ridicarea gunoiului si chiar daca ai o afacere sezoniera (ex. hotel) vei ajunge sa platesti multe mii de euro chiar si pentru perioadele in care nu ai aruncat nici macar un sac de gunoi. Mai mult, acestia sorteaza gunoiul si il vand mai departe, iar tie nu iti revine nimic.

Sistemul nostru de ghene la bloc, mai ales cele cu 10 etaje, poate nu favorizeaza colectarea si plata la cantitatea aruncata, dar probabil ca daca se doreste, se pot identifica solutii.

Exista si situatii mai dificile decat in Romania, iar ca exemplu as mentiona Grecia, unde gunoiul se arunca in pubelele mari metalice de pe strada, iar cand temeperatura creste foarte mult, in special vara, uneori este un miros insuportabil in respectiva zona din oras. Chiar am prieteni greci care spuneau ca sistemul nostru de colectare al gunoiului este chiar foarte eficient. Suna curios sa fim laudati, nu? :)

Ideea de baza este ca poate o sa vrem sa schimbam sistemul in si mai bine, iar in acest sens trebuie vointa publica, cum a fost si in cazul consumului de apa si caldura, iar oamenii si-au montat contoare, fiindca s-a inteles ca nu este corect sa platesti mai mult decat consumi. Acelasi lucru se intampla si cu gunoiul, in prezent. Daca momentan nu este inca o mare problema, probabil in urmatorii ani o sa devina destul de sensibila discutia si deranjant mirosul.

Sursa foto: Michal Zacharzewski / sxc.hu


1 comment:

Dragoi Cristina said...

...E cale lungă până la educația ”reciclării”, dar suntem optimiști... Totul se face cu oameni, nu?! Puterea exemplului...