Monday, October 13, 2008

Cum sa fii un bun sef

Multi isi doresc sa acceada in cariera la functii de conducere, unii chiar reusesc, dar putini ajung sefi excelenti. Ce inseamna sa fii un bun sef este o intrebare pe care oricine are ganduri de ascensiune in ierarhia profesionala ar trebui sa si-o puna. Afla cum poti fi un bun manager, pentru ca sefia sa nu te ia pe nepregatite...

Ce inseamna sa fii un bun sef este o intrebare cu raspunsuri multiple. Angajatii vor spune ca un sef bun este intelegator, un patron considera ca un manager excelent este cel care aduce profit companiei si stie sa tina personalul in frau, iar seful insusi va incerca, probabil, sa impace pe toata lumea sau va oscila intre conciliere si exigenta. Un lucru este sigur: succesele sefului se masoara nu numai in veniturile pe care acesta le aduce firmei, ci si in relatia pe care o are cu echipa sa.

Coordonarea unei echipe implica planificare, organizare, coordonare, control si evaluare - actiuni ce necesita eforturi intelectuale sustinute. Acestea nu sunt insa suficiente. Pentru ca diferenta intre un lucru bine facut si unul realizat excelent rezida in… implicarea sufleteasca. Fiecareia din aceste componente trebuie sa i se acorde atentia cuvenita, altminteri reusita muncii in echipa este compromisa.

Cel mai important aspect din activitatea unui manager de succes este comunicarea - atat cu echipa, cat si cu partile interesate de succesele colectivului aflat in subordinea sa.

Pentru a avea succes, trebuie exersata fiecare din cele 5 functii ale managementului: planificare, organizare, coordonare, comanda, control, revizuire. Ca in majoritatea profesiilor, un salt calitativ major se obtine efectuand in mod repetat activitatile inerente respectivului post de conducere. Nu degeaba se spune "repetitia este mama invataturii". Si a perfectiunii, credem noi.

"It's not the plan that's important, it's the planning"
Dr. Graeme Edwards (Nu planul este important, ci planificarea.)

Pentru ca munca in echipa sa decurga in conditii optime, e necesar sa se acorde timpul necesar planificarii activitatii. Aceasta trebuie sa fie facuta din timp si, daca pe parcursul proiectului apar modificari, refacuta in functie de acestea.

Uneori, insa, lucrurile nu ies asa cum trebuie. Daca acest lucru se intampla (si) din vina subalternilor (doar stiti ca seful considera ca are intotdeauna dreptate :), iata cele mai importante dintre motivele pentru care angajatii nu fac ce ar trebui sa faca:
nu au inteles ce trebuie facut, altfel spus exista probleme de comunicare. In functie de domeniul de activitate, intr-un fel comunici cu un filolog si altfel cu un inginer. Deci, daca vrei ca subalternii sa-si faca temele conform asteptarilor tale, trebuie sa fii un bun profesor.
nu au autoritatea si experienta necesare. Nu ne aflam intotdeauna in fericita situatie de a ne putea selecta echipa cu care lucram, si nici nu avem mereu posibilitatea de a-i atrage pe cei mai buni profesionisti in domeniu. De aceea, trebuie facut un plan detaliat al actiunilor ce trebuie duse la bun sfarsit. De asemenea, e bine sa le transmiti oamenilor din echipa cu care lucrezi sarcini clare si, de preferat, realizabile in perioade scurte de timp, pentru a putea fi usor urmarite.
solutia propusa de manager nu este intotdeauna cea mai buna. Angajatii pot fi ineficienti pentru ca nu sunt suficient de motivati, nu stiu ce se asteapta de la ei sau pentru ca managerul nu reuseste sa-i determine sa se implice. Incurajeaza-i sa participe activ in procesul decizional!
nu vad utilitatea sarcinii ce trebuie indeplinita, altfel spus nu au o perspectiva de ansamblu. De aceea, implica-i pe angajati si in alte activitati complementare, pentru a evita instalarea rutinei.
nu le place metoda de lucru adoptata de manager. In aceasta situatie, gaseste niste puncte comune intre stilul lor de lucru si procedura aleasa de tine. O cale de mijloc e posibila aproape intotdeauna!
nu au timp suficient pentru a indeplini toate sarcinile si nici informatii suficiente pentru a stabili prioritati. Daca subalternii sunt suprasolicitati, se impune o mai buna planificare a activitatii, care sa tina cont de timpul REAL de care respectivul angajat are nevoie pentru a indeplini sarcinile de serviciu.

Ce poti face pentru a le usura munca:
  1. stabileste prioritati
  2. incurajeaza comunicarea - atat in cadrul echipei, cat si cu clientii si cu conducerea
  3. redu rapoartele la strictul necesar.

Atentie! Pentru a coordona cu succes o echipa este important sa cunosti asteptarile fiecarui membru si sa identifici ce l-ar ajuta sa lucreze mai cu spor. Daca tu ii ajuti pe ei sa fie mai eficienti, rezultatele nu vor intarzia sa apara si in activitatea ta. Un bun manager isi face intotdeauna timp pentru a asculta problemele angajatului, il sustine si incurajeaza in toate situatiile si nu uita sa multumeasca echipei pentru un lucru bine facut.

Vezi, nu e usor sa fii un sef bun... Dar mii de manageri buni si foarte buni dovedesc ca se poate. Asa ca, daca vrei nu numai sa atingi excelenta in domeniul in care activezi, ci si sa obtii succese notabile, alaturi de o echipa motivata si eficienta, cam asta ai avea de facut. Noi iti tinem pumnii sa ajungi un manager de exceptie! Mult succes! Articol publicat in 121.ro




No comments: