Monday, October 13, 2008

A reusi intr-o firma multinationala

Ce gen de angajati cauta companiile multinationale si cum ii recompenseaza sunt intrebari la care multi studenti cauta un raspuns. Nu exista o reteta general valabila pentru a obtine un post intr-o astfel de companie, dar exista unele cerinte comune.

Cerinte generale
  • Potential intelectual dovedit
  • Atitudine pozitiva si spirit de echipa
  • Limbi straine (buna comunicare verbala si scrisa)
  • Disciplina si flexibilitate
  • IT (minim MsOffice - Outlook, Excel, Word etc.)
  • Experienta in domeniu
Candidatul ideal pentru o pozitie intr-o companie multinationala cunoaste bine cel putin o limba straina, este disciplinat, comunicativ, flexibil, are un potential intelectual peste medie, utilizeaza calculatorul la un nivel avansat, detine cunostiinte temeinice despre MS Office si, nu in ultimul rand, are o atitudine pozitiva si spirit de echipa.

Datorita numarului mare de posturi in aceste companii, diviziunea muncii se practica la cel mai inalt nivel, fiecare post este foarte specializat, si de aceea se cunosc foarte bine abilitatile pe care ar trebui sa le aiba viitorii angajati.

Metodele prin care se poate "vana" un astfel de post sunt diverse, cele mai eficiente fiind urmarirea posturilor scoase la concurs - de obicei, anuntate in presa - si recomandarile. Contactele si relatiile au un rol important in gasirea unei slujbe in companiile mari. Este cunoscut faptul ca foarte multe pozitii se "ocupa" inainte de a fi declarate disponibile. Pentru a fi cu un pas inaintea concurentei, e bine sa avem cel putin una, doua cunostinte in cadrul firmei vizate pentru a afla care sunt pozitiile disponibile si specificul fluxului de personal.

Pentru a-ti creste sansele de a castiga interviul trebuie identificate cuvintele cheie pe care angajatorul doreste sa le auda - adica cele care reflecta aptitudini considerate ideale pentru postul respectiv.

Proiectele
Identificarea exacta a produsului final cerut de client (intern sau extern)
Resursele
Termenul

Odata angajat intr-o astfel de companie, tot ceea ce iti ramane de facut este sa muncesti si sa faci tot posibilul pentru a-ti pune in valoare aptitudinile si spiritul inovator.

Pentru a avea succes este obligatoriu sa intelegi exact ceea ce se doreste de la tine, indiferent de amploarea proiectului la care lucrezi. Pune intrebari pentru a clarifica orice detaliu privind realizarea lucrarii, termenul, resursele folosite, rol fiecarui membru al echipei, care sunt cerintele clientului final si orice alt aspect specific proiectului.

In situatia in care se lucreaza in paralel la mai multe proiecte, lucrurile devin mai complicate. Solutia consta in stabilirea prioritatilor, iar daca exista mai multe prioritati de gradul I, se va recurge la negocierea termenului-limita si a resurselor necesare finalizarii proiectelor.

Este preferata comunicarea scrisa celei verbale pentru a stabili cu exactitate sarcinile fiecarui membru al echipei; astfel se poate tine o evidenta exacta a problemelor aparute pe parcursul proiectului si identifica solutii care sa previna reaparitia acestora. E-mail-ul este principalul mod prin care se comunica, iar programul utilizat pentru a gestiona fluxul de e-mail-uri in cadrul acestor companii este, de obicei, Microsoft Outlook sau Lotus Notes.

In ceea ce priveste programul de lucru, acesta depinde de politica companiei. De obicei este putin flexibil, iar punctualitatea este apreciata.

Rezultatele bune si efortul sustinut sunt recompensate si pot conduce cu usurinta la o promovare, atata timp cat sunt intarite de recomandarile colegilor si ale superiorilor.

Restul depinde numai de voi! Mult succes!

Articol publicat in 121.ro

No comments: