Friday, January 11, 2013

Despre intalniri si discutii zilnice in Cipru vs. Romania

Acum cativa ani am avut ocazia sa discut cu o doamna din Romania, care la momentul respectiv muncea in Cipru intr-o companie multinationala, despre modul in care cipriotii si romanii discuta despre afaceri, in general.
Intreband eu ce deosebeste semnificativ stilul de a face afaceri cipriot fata de cel romanesc, am aflat un lucru foarte interesant si practic: cipriotii, contrar asteptarilor noastre, se intalnesc frecvent seara la un frappe, nu doar sa bea cafea, ci sa discute despre cum mai pot face bani, asa cum noi ne intalnim sa vedem un film.
Altfel spus, este in ADN-ul lor de business sa schimbe informatii de utile si sa se sustina reciproc pentru a progresa impreuna comunitatea.

Probabil ca in Romania acest gen discutii in cadrul intalnirilor este considerat destul de rar chiar si de grupurile de afaceristi, probabil unele aspecte fiind atinse doar tangential, fara ca temele legate de facutul banilor sa fie un scop in sine al discutiei, fiindca probabil nu multi sunt dispusi sa impartaseasca din experientele lor nici macar cunoscutilor, mai ales privind idei noi de afaceri.

Cei 50 de ani de comunism probabil au redus mult din spiritul de antreprenoriat al acestei natiuni, dar nu l-au omorat si cred ca romanii au putere de munca, resurse si ambitia necesare sa reuseasca. In 2012 am avut ocazia sa cunosc foarte multi antreprenori romani de succes, care nu urmaresc sa se extinda numai pe piata autohtona, ci si pe pietele externe. Sunt convins ca acesti tineri antreprenori or sa reuseasca se realizeze extraordinar de multe obiective considerand implicarea si  inteligenta lor.

Cel putin, in momentul de fata, avem multe alternative sa facem networking si sa cunoastem oameni daca dorim, iar pe masura ce ne dezvoltam abilitatile de comunicatori, vom invata tot mai mult de la cei din jurul nostru.

Tot anul trecut am descoperit cursurile celor de la TMI, iar cursul lor de inteligenta emotionala m-a surprins foarte placut. Chiar il consider util pentru cineva care doreste sa se implice in proiecte complexe ce necesita abliitati de comunicare peste medie (ex. project management cu acreditare PMI).

Iata si prima mea poza pe care m-am gandit 
ca as putea sa o vand ca vedere :) As da faliment?

1 comment:

Manu said...

Da. chiar ma gandeam zilel astea despre ce vor discuta la bere cand en intalnim. Mai mult despre ce am facut, dar mai putin de proiecte si cum ne putem ajuta unii pe altii.

Trebuie sa ne schimab prioritatile iar articolult au a picat bine. La urmatoarea intalnire de bere voi sti cu ce sa incep.


PS Scoate, te rog, captcha. Multi nu vor lasa comentariu din cauza lui.