Wednesday, February 20, 2013

Oameni si citate celebre de pe Dambovita

Citeam si ma amuzam de un citat celebru din Dumitru Dragomir (președintele LPF), respectiv: “Statul a băgat statul în insolvență – ați mai auzit așa ceva?”.

Pai hai sa luam la bani marunti aceasta stare de fapt si motivele care pot genera o asemenea solutie:

1. Insolventa este cea mai buna metoda sa stergi datorii reale fata de furnizori, cu legea de partea ta;
2. Datoriile pe care nu le poti "sterge" se pot amana la plata la nesfarsit (procesele de insolventa pot sa dureze si ani de zile, fiindca oricum statul nu are niciun interes sa emita decizii finale de faliment, fiindca astfel furnizorii neplatiti pot sa-si recupereze macar TVA-ul platit care stat, dar pe care nu l-au incasat niciodata de la datornici.
3. Regula de baza la intrarea in insolventa este ca datoriile cele mai mari sa le ai tot la tine, fiindca daca ar mai ramane ceva dupa ce se serveste: statul, salariatii (in unele situatii chiar ei te-au ajutat sa ajungi in situatia respectiva), banca si alti creditori cu sume mari sa iti mai ramana si tie ceva... sa nu ramai sportiv :)
4. Sa mai precizam ca sunt multe firme care isi continua activitatea pe alte entitati juridice, dupa ce au transferat cu succes toate activele, dar mai putin pasivul? Nu, fiindca acest lucru este deja banal!

Asa cum bancile au creditat orice persoana, indiferent ca putea sau nu sa-si ramburseze respectivele credite, generand astfel dezechilibre majore in piata imobiliara, iar statul nu a intervenit, fiindca ii convenea sa incaseze taxe pe tranzactii sau proprietati, tot asa lasa aceasta situatie sa se amplifice fiindca nu are nimic de pierdut.


Daca ai o firma si incerci sa derulezi afaceri corecte, insa nu intelegi cum functioneaza sistemul, in general, cred ca jocul "Nu te supara frate!" este o esenta a ceea ce se intampla in prezent in afacerile autohtone.

Daca ai pierdut sau ai fost furat, te ridici, fara sa observe cineva ca ai cazut, te scuturi repede si te arunci in joc. Oricum, nimeni nu te poate ajuta si sa te dai cu capul de pereti nu merita, fiindca tot el te scoate din incurcatura, nu?

Concluzia: nimic nu se pierde, totul se transfera :)

No comments: