Friday, May 24, 2013

O seara pe cinste

Am avut ocazia sa vizitez anul acesta prieteni buni din Belgia si m-am bucurat foarte mult sa-i revad pe Mariana si pe Kypros. Sunt niste oameni extraordinari, iar timpul petrecut cu ei este ca o vacanta in care iti incarci bateriile pentru cel putin un an.

Nu scriu aici ca sunt niste oameni nemaipomeniti din curtoazie, ci fiindca acesta este adevarul, iar genul acesta de oameni sunt parca tot mai greu de gasit. Nu stiu cum percep altii acest lucru, dar, dupa o anumita varsta, parca majoritatea oamenilor iti cauta prietenia doar daca au ceva de castigat. Sau poate explicatia este ca stau prea mult in preajma politicienilor :)

Nici nu ne-au adus bine cu masina de la aeroport in noua lor casa si Kypros, gazda perfecta si seful suprem in bucatarie, a pregatit marea surpriza care ne-a convins definitiv ca ospitalitatea cipriota depaseste orice asteptari, oricat de pretentiosi sunt oaspetii. Hai sa detaliez si sa ilustrez aceasta experienta unica:

El este bucatarul, respectiv Kypros! Ne-a promis si oferit o cina de neuitat, iar surpriza acestei seri reusite a fost o super friptura la cuptor, cu garnitura de cartofi copti, salata greceasca si branza traditionala halloumi.

Nu mi-am propus sa copiez reteta, fiindca sunt convins ca sansele sa-mi iasa macar aproape sunt minime, dar macar am facut cate poze am putut, iar daca cineva mai priceput va copia aceasta reteta si o va replica, pot face niste oameni fericiti. Secretul retetei nu consta neaparat in ingrediente, ci cred ca mai mult in discutiile din timpul pregatirilor, vinul savurat si rabdarea unei gazde bune.

Acum am sa las pozele sa vorbeasca, oricum cuvintele sunt de prisos.






























Multumim, Mariana si Kypros, pentru lectia de ospitalitate cipriota! 





Tuesday, May 21, 2013

Bugetele de marketing online acum sunt controlabile, iar efectele cuantificabile

"I know that half of my advertising budget is wasted, but I'm not sure which half"

Celebru citatul, nu? Din pacate (pentru agentiile de publicitate clasice) sau din fericire (pentru agentiile online), acest citat nu prea se mai aplica (cel putin in mediul online), fiindca fiecare leu, dolar sau euro se poate analiza cum a fost cheltuit si ce rezultat a generat (ex. implicare potentiali clienti, vanzari, profit etc.).

Comunicarea online deja pune la dispozitia agentiilor si chiar direct clientilor tot ce au nevoie pentru a gestiona campanii ample, analizand majoritatea dimensiunilor importante privind targetarea, cat si bugetarea. Cele mai bune exemple in acest sens sunt AdWords (Google), Facebook, LinkedIn.com, dar si alte platforme online unde se pot lansa campanii online cu impact major; daca click-urile sunt urmarite si convertite intr-un landing page special, iar vanzarea are loc tot online, intregul proces este cuantificabil, iar risipa este minima.

Acum, provocarea oamenilor de marketing este: ce variante de promovare sa aleaga pentru modelul lor de afacere? Alternativele sunt multiple, iar o reteta general valabila a succesului nu exista. Lucrurile se schimba cu foarte mare viteza, iar ce se aplica ieri probabil nu va functiona neaparat si maine.

Mixul de marketing este mult mai complex, avand mai multe dimensiuni si, desi controlul si ajustarea sa in timp real sunt acum posibile, presiunea timpului de executie si a costului este mai mare, fiindca valoarea bugetelor investite in promovare se reduce constant din cauza crizei financiare si economice, iar toate campaniile trebuie sa aduca un beneficiu real si in cel mai scurt timp.

Principalul dusman al companiilor este inertia si lipsa de interes in a se adapta la schimbarile mediului de afaceri (inclusiv privind promovarea afacerii), iar efectele negative incep sa apara mult mai rapid (scaderea vanzarilor, pierderea clientilor si a increderii acestora, pierderea angajatilor valorosi etc.). Procesul de invatare si adaptare la nou este unul dificil si necesita multe resurse, dar reprezinta singura metoda de supravietuire si crestere a afacerii.

Iata cateva exemple de aspecte-cheie care pot influenta negativ dezvoltarea unei afaceri, daca nu sunt rezolvate corect si la timp:
- lipsa actualizarii strategiei companiei si neimplicarea tuturor membrilor echipei la formularea sa (Ce vinde? Cui vinde? Cum vinde?)
- imaginea companiei (logo, misiune, clipuri video de prezentare, testimoniale si declaratii clienti, uniforme angajati, aspectul sediului etc.)
- design-ul/redesign-ul si functiile website-ului / catalogului sau a magazinului online;
- comunicarea cu potentialii clienti si cei actuali prin Call Center, Social Media sau eNewsletter (ex. Call Center: etapele prin care trece un potential client de la primul telefon/email pana la primirea produsului sau serviciului);
- promovarea eficienta online a produselor si serviciilor;
s.a.m.d.

Probabil nimeni nu cunoaste mai bine decat tine afacerea ta, dar, daca nu cunosti exact cum se planifica si implementeaza cele de mai sus, iti poti face un serviciu si cere un sfat unor specialisti care fac zilnic aceste lucruri si astfel poti sa economisesti timp si bani.

Ma poti suna si pe mine pentru un plan clar la 0744.264.481, iar consultanta este gratis, doar implementarea te va costa.

Apropo de lucrul cu un expert, iata un citat interesant:


Monday, May 20, 2013

Medierea este buna, dar trebuie sa ramana facultativa

Sistemul nostru legal genereaza tot felul de piedici prin care mediul de afaceri este nevoit sa piarda timp si bani. Intr-o perioada de criza financiara si economica, o afacere pastreaza exclusiv cheltuielile pentru aspectele "must have/obligatorii", iar cele "nice to have/optionale" sunt taiate de pe lista.

Problema majora cu abordarea aceasta a justitiei in Romania, pentru a include cat mai multe cheltuieli in lista de obligatorii, prin care se incurajeaza risipa de timp si bani, este ca mediul de afaceri autohton devine tot mai putin competitiv, iar timpul dedicat efectiv clientilor sai se restrange tot mai mult.

Inteleg faptul ca Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania (UNMR) face eforturi prin vicepresedinta sa, respectiv deputatul liberal Alina Gorghiu, pentru ca medierea sa devina obligatorie, dar din punct de vedere legal, asa cum mentioneaza si domnia sa: "obligarea partilor sa urmeze o procedura prealabila inainte de introducerea cererii de chemare in judecata nu interzice accesul la justitie, ci doar amana exercitiul acestui drept". Astfel, cei care vor sa amane plata datoriilor vor avea un aliat in plus.

Din punct de vedere economic, cred ca toti cei care au o afacere inteleg ca timpul inseamna bani, iar daca mai adaugam si costurile de mediere, obtinem un cost suplimentar pentru gasirea dreptatii in sistemul nostru juridic, care oricum are mult de recuperat la capitolul eficienta.

Ca sa dau un exemplu practic, cred ca firmele de insolventa sunt foarte eficiente in prelungirea unor termene si implicit amanarea deciziei finale de faliment, astfel procedurile dureaza chiar si ani de zile, iar cei care pierd sunt in general companiile de buna credinta care au oferit servicii si/sau produse, fara sa mai aiba astfel sansa sa-si recupereze intr-un orizont de timp rezonabil banii sau macar TVA-ul platit (in lipsa deciziei finale de faliment a judecatorului, TVA-ul nu se poate recupera).

In 2013 Romania ocupa un rusinos loc 72 in indexul Doing Business al World Bank, iar lucrurile probabil se degradeaza constant, considerand faptul ca in 2009 ocupam locul 45. Criteriile de evaluare si toate detaliile le gasiti la acest link.

Este de apreciat si initiativa dlui ministru Cazanciuc, sa se infiinteze in Bucuresti un tribunal comercial separat, insa sa speram ca nu infiintam o noua entitate care sa plimbe actele in acelas mod, iar procesele comerciale sa dureze tot ani de zile.

Concluzionez acest articol printr-un citiat, respectiv:  "medierea ramane o procedura facultativa in majoritatea statelor din UE" de Alina Gorghiu - Vicepresedinte al Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania (UNMR).

Tuesday, May 14, 2013

Confiscam masini sau prevenim eficient accidentele rutiere?

Citesc cum se contreaza politicienii de la putere in presa centrala (Victor Ponta - PSD si Alina Gorghiu - PNL) privind confiscarea sau nu a masinilor celor care au gresit in trafic. Nu este rau ca avem o dezbatere publica si se doreste ameliorarea situatiei actuale privind accidentele rutiere, dar cred ca trebuie sa se axeze discutia pe aplicarea legilor actuale si prevenirea accidentelor, nu pe sanctionarea infractorilor prin confiscarea autovehicului.

Informatiile prezentate de dra Silviana Zecheru si dna deputat Alina Gorghiu in articolul din Adevarul privind legalitatea modificarii Constituţiei pentru a se permite „confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni”, nu ating cauza, ci legalitatea efectului.

La cursul de Teoria Generala a Dreptului, in primul an al facultatilor de drept, nu se preda principiul conform caruia daca maresti sanctiunea, exista posibilitatea ca numarul acelor infractiuni sa creasca, fiindca subiectii nu cred ca li se poate intampla chiar lor, fiindca pedeapsa este prea mare? Poate aceasta teorie trebuia analizata, fiindca legislatia si Constitutia se schimba daca exista vointa.

Tare imi doresc ca un politician sa-mi "fure" ideea cu instalatul de camere video in toate locatiile periculoase si sigur numarul de accidente s-ar reduce simtitor. Unde nu au bani de camere video si sa traga fibra optica sau alte dispozitive sofisticate, pot sa puna si camere de plastic (false), iar la cateva luni sa le mai schimbe intre ele - cele false cu cele bune :)
Mai mult, inainte de locul unde sunt amplasate camerele, sa fie multe indicatoare prin care sa se anunte ca urmeaza o zona monitorizata si iti trimit amenda acasa prin posta.

Iata efectul radarelor ascunse...



In Elvetia si Franta merge brici sistemul si vine amenda pentru orice greseala!!! Astfel dispar "scaparile" umane. Iata mai multe detalii la acest link.




Saturday, May 11, 2013

Ingredientele unei prezentari de succes

Vorbitul in public este fascinant. Uneori este dificil, mai ales daca nu ai experienta, dar orice abilitate se dezvolta cu suficient de mult exercitiu. Daca iti poti invinge teama de vorbit in public, te poti considera special, fiindca ai scapat de principala frica a oamenilor: vorbitul in fata unei largi audiente (pe locul doi este frica de moarte).

Eu, unul, cred ca am depasit teama de a tine discursuri in public, dar nu complet; adica, nu sunt in punctul in care sa ma trezesc dimineata fiindu-mi dor sa ma urc pe scena si sa comunic cu publicul si realizez ca nu sunt singurul om din lume care stie sau spune lucruri interesante :)

Avantajul unei bune prezentari este ca poti "vinde" ideile tale catre zeci sau sute de oameni in cateva minute, iar daca reusesti sa si implici publicul sa-ti ofere feedback sau sa-ti completeze prezentarea cu informatii utile, vei obtine si sustinatori, si impactul dorit.

Un exemplu pe care il consider relevant in cazul meu il reprezinta prima data cand am vorbit in public despre conceptul SuperBlog. Se intampla in august 2008, la Forum IT, in Braila, adica inainte de lansarea primei editii a competitiei de blogging ce a ajuns astazi la 6 editii.




Consider ca prezentarea respectiva a fost un succes, fiindca oamenii care au urmarit-o chiar au inteles conceptul, au crezut in sansa lor, au participat la competitie si ne-au luat banii :)

Asadar, consider ca, pentru o prezentare buna, ai nevoie de:
- informatii utile, actuale si adaptate publicului
- forma sa fie una care sa atraga privirile: atunci foloseam PowerPoint, dar in ultima perioada am utilizat mai des platforma Prezi.com, fiindca informatiile sunt afisate mai interesant. Ex. Gala de premiere Spring SuperBlog 2013
- conditii tehnice calitative (sunet, lumini, proiector, laptop si un pointer. Eu folosesc un pointer nJoy cumparat de la Azerty.ro, fiindca era la cel mai bun pret de pe piata, iar functiile sale sunt suficiente pentru prezentari).
- cateva cadouri simbolice pe care sa le oferi in timp real celor care mai implicati participanti din audienta.
- un zambet care sa inspire incredere si deschidere la comunicare.




Friday, May 10, 2013

5 carti pentru o schimbare reala in firma ta

Iata cinci carti pe care le consider interesante si utile. Informatiile din aceste carti le consider inca actuale pentru actionarii sau managerii care doresc sa schimbe cu adevarat directia in care se indreapta compania lor si modul in care aceasta opereaza:

  1. All the Right Moves: A Guide to Crafting Breakthrough Strategy - Constantinos C. Markides
  2. The 80/20 Principle: The Secret to Achieving More with Less - Richard Koch
  3. Why Employees Don't Do What They're Supposed To and What You Can Do About It - Ferdinand Fournies
  4. Every Business Is a Growth Business: How Your Company Can Prosper Year After Year - Ram Charan & Noel Tichy
  5. Profitable Growth Is Everyone's Business: 10 Tools You Can Use Monday Morning - Ram Charan
Sa angajeze un consultant de top care sa arate cum trebuie aplicat principiul MECE al companiei de consultanta McKinsey nu isi permite oricine, dar cititul si aplicatul acestor informatii din cartile de mai sus cred se justifica si pot reprezenta un punct de pornire, care sa inspire si sa sugereze directia corecta.

Ca exemplu, iata chiar si numai cuprinsul uneia dintre carti (Why Employees Don't Do What They're Supposed To and What You Can Do About It), care poate functiona ca un checklist pentru orice manager:

PS. Cred ca putini consultanti vor intelege afacerea in care lucrezi mai bine decat tine si daca vei utiliza uneltele lor pentru analizarea si optimizarea business-ului, cred ca timpul tau are sa devina mai valoros, iar sansele tale de succes mai mari.