Tuesday, May 14, 2013

Confiscam masini sau prevenim eficient accidentele rutiere?

Citesc cum se contreaza politicienii de la putere in presa centrala (Victor Ponta - PSD si Alina Gorghiu - PNL) privind confiscarea sau nu a masinilor celor care au gresit in trafic. Nu este rau ca avem o dezbatere publica si se doreste ameliorarea situatiei actuale privind accidentele rutiere, dar cred ca trebuie sa se axeze discutia pe aplicarea legilor actuale si prevenirea accidentelor, nu pe sanctionarea infractorilor prin confiscarea autovehicului.

Informatiile prezentate de dra Silviana Zecheru si dna deputat Alina Gorghiu in articolul din Adevarul privind legalitatea modificarii Constituţiei pentru a se permite „confiscarea maşinilor provenite din infracţiuni”, nu ating cauza, ci legalitatea efectului.

La cursul de Teoria Generala a Dreptului, in primul an al facultatilor de drept, nu se preda principiul conform caruia daca maresti sanctiunea, exista posibilitatea ca numarul acelor infractiuni sa creasca, fiindca subiectii nu cred ca li se poate intampla chiar lor, fiindca pedeapsa este prea mare? Poate aceasta teorie trebuia analizata, fiindca legislatia si Constitutia se schimba daca exista vointa.

Tare imi doresc ca un politician sa-mi "fure" ideea cu instalatul de camere video in toate locatiile periculoase si sigur numarul de accidente s-ar reduce simtitor. Unde nu au bani de camere video si sa traga fibra optica sau alte dispozitive sofisticate, pot sa puna si camere de plastic (false), iar la cateva luni sa le mai schimbe intre ele - cele false cu cele bune :)
Mai mult, inainte de locul unde sunt amplasate camerele, sa fie multe indicatoare prin care sa se anunte ca urmeaza o zona monitorizata si iti trimit amenda acasa prin posta.

Iata efectul radarelor ascunse...



In Elvetia si Franta merge brici sistemul si vine amenda pentru orice greseala!!! Astfel dispar "scaparile" umane. Iata mai multe detalii la acest link.




4 comments:

Manu said...

Ideea cu camerele video care tirmit automat amenda este cea mai potrivita. Atunci cand elimini factorul uman din-trun proces oarecum dureros (amenda primita de "client"), atunci este mai usor sa iei masuri pe banda rulanta.

Nu marirea pedepsei va ajuta la calmarea nebunilor pe strada. Ci aplicarea eficienta a legii. Chiar sper ca iti citeste vreun domn de sus articolul :D

Albert Budica said...

Si eu sper ca cineva are sa preia aceasta idee si sa o implementeze corect aceasta solutie. Am lansat in 2004 inca doua idei care au prins pana la urma (parcarile supraetajate si pistele pentru biciclete), dar in ceea ce priveste pistele pentru biciclisti s-a facut doar pentru a face bani repede si simplu, fara sa rezolve problema de siguranta a pietonilor sau biciclistilor.

cartonic said...

Confiscam masini ... ca ne ajunge mai ieftin.
Duci discutia un pic cam departe pentru primitivii astia care ne conduc.

Albert Budica said...

Din pacate ei se pare ca sunt momentan "cei mai buni" fiindca alti oameni nu vor sa preia initiativa si sa se implice in politica sau macar sa voteze. Poate problema noastra este ca ne multumim cu prea putin...